LA MARXA NOCTURNA DE LES ALBÍXERES

Pot ser, que per a molts la paraula Albíxeres sone a xino, però puc afirmar que si existeix. Per exemple al diccionari trobem dos defincions:

1. Regal otorgat a qui porta bones notícies.
2. Bones notícies.

Però a Castalla, fa ja anys, amb aquesta paraula s'anomenava una festa. Els castelluts van batejar amb aquest nom a una marxa nocturna de caràcter religiós en època de Pascua. La finalitat era la de recorre el Via Crucis fins l'ermita, i una volta allí, donar-li a la Verge la bona notícia de la resurrecció del seu fill. Evidentment, per això es diuen les albíxeres, perquè se li donava alegria, una bona notícia.

Per conèixer més sobre el tema, he copiat les paraules de Mª Luisa Torró, extretes de la Cronica de Castalla:

"Se ha perdido ya la antigua costumbre de guanyar les albíxeres: Salían (todos los que salian en este acto devoto), desde el Convento, a una hora determinada, en la noche del sábado Santo, y recorrían el camino del Via Crucis, rezando unas oraciones durante el trayecto, para llegar a la ermitaen el momento en que tocaban las doce campanadas de la media noche. El primero que lo conseguía es el que guanyava les albíxeres o sea, dar albricias a la Virgen por la resurrección de su hijo."

Comentaris

Anònim ha dit…
Pot ser que aquesta festa, ja perduda, fòra la precursora de l'actual 'Aurora' de Castalla?
J.C. ha dit…
Si, pot ser.... bona reflexió......

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS