En la publicació de el "Diccionario Histórico de la Comunidad Valenciana" editat pel diari Información al 1992, justament en el volum 17, es troba una descripció de Castalla.
Estimats, a petició d'un internauta, que ens va recordar el dia dels nicolautets, hem decidit fer una article en relació al mateix.
Per a explicar esta festa hem recorregut a llibre de la Crònica de Castalla de Mª Luisa Torro Corbí, que al meu parèixer narra amb molt bé esta festivitat: El dia 5 de diciembre, víspera de San Nicolás de Bari, iba el pregonero , al anochecer, por todo el pueblo, pregonando el siguiente bando: Senyors abogats,fadrins i casats, vells i vellesobriu les orelles que el pobre gallestà en treball i la gallinade la veïnaque va pondrevint-i-quatre ousen aquell dijous. Enviaren carta a València I han portat resposta: Tota gallinafora de portaque no tinga pleitdesprés de morta.
Bàndol Sant Nicolauets, finals dels 70
Mª Luisa ens parla de que va trobar altre bàndol molt semblant entre paperassa del segle XIX. Aquest és molt curiós, sobretot per la forma en la que s’ha escrit amb un ús del valencià barrejat entre castellà. El resultat és molt interessant. Ací el teniu:
Hola a tots, després de mesos sense publicar res, torne amb una entrada.
Abans desitjar-vos Bones Festes, Bona Nadal, Feliç Any.... I es que portem més de 6 mesos sense esciure res. I ja era hora. Els motius de no poder atendre al blog. Molts. Però hui no és dia d'explicacions.
Torne amb els cupons d'Acció Católica que vaig trobar navegant per la xarxa.
Aquestos cupons que corresponen a Castalla, van ser creats per Acció Católica a l'1953. Si busquem a la famosa Viquipédia trobem que:
Acció Catòlica és una associació pública de fidels que té el seu origen en la mateixa Església Catòlica. Fou impulsada pel Papa Pius XI, en l' encíclica Ubi Arcano. La seva finalitat és la de la pròpia Església: l'anunci de l'evangeli a tots els homes i ambients. No assumeix com propi cap apostolat particular afegit. De manera que el carisma propi és no tenir gens propi sinó prestar disponibilitat a totes les necessitats de l'Església en cada lloc. En formen part persones laiques…
L'Alt de Paella és situa a la serra de L'Arguenya, molt a prop dels Masos del Carrascal i la Font de la Carrasca. En aquell cim s'han observat restes ceràmiques de l'Edat del Bronce (II mil.). Molt típic d'aquest època és ocupar cims. Possiblement seria un nucli de població subordinat a altres de major tamany. De tota manera, la informació que trobem actualment és la que ens va arribar per Federo Cerdà l'any 1982, ja que en l'actualitat aquestos vestigis estan completament arrasats.
Comentaris