CRÒNICA D'ESDEVENIMENTS: ANYS 1613 i 1624

Any 1613

En aquest any ens parla de la façana de l'esglèsia:

"Los magnificos Marcos Serrano, José Esteve, Juan Cerdá y Juan Amorós,
se concordaron a 23 de mayo con Estaban Bufau, maestro de Murla
para que fabricase la portada de la Iglesia por precio de 500 libras
según auto por ante Honorato Corbí."


Any 1624

"San Francisco de Padua. Es votado por la villa en consejo general
por abogado contra la piedra el día 10 de marzo.
"


He estat estudiant el significat d'aquest succés però no he arribat cap conclusió clara.
Segur que una cosa que pensariem seria que l'autor s'equivocaria al escriure el nom del Sant, ja que Francisco de Padua no és existeix al santoral. Més bé, diriem que voldria posar S. Francisco de Paula o San Antonio de Padua que si estan, però pensariem mal, perquè si està ben escrit . De fet hi ha moltes esglèsies dedicades aquest Francisco de Padua per tot el món, sobretot en Amèrica LLatina. Per tant aquesta situació ens dificulta arribar a una conclusió aproximada.
El que jo pense és que ha hagut una sincretització entre San Francisco de Padua i S.F. de Paula, es a dir, els dos són el mateix. És per això que en el 2 d´ abril celebrent els dos Sants la seua festa,-he vist alguns calendaris festius de pobles i el dia 2 celebren S.F. de Padua i no de Paula, i en altres vicercersa- encara que no estiga al Santoral actual.
La meua pregunta és: De quina forma es van arribar a confondre Paula i Padua, si aquestos pobles estan als extrems opostos de Itàlia?... S'hauria d'entrar en més profunditat sobre el tema

Si, algú té alguna idea més clara que ho comente.



Pròxims: 1630 i 1638

Comentaris

Anònim ha dit…
PRIMERAMENTE SALUDOS, QUISIERA SABER DE DONDE TIENES ESA INFORMACION DEL AÑO 1624,PORQUE SEGUN MANUSCRITO DE FRANCISCO VIDAL PAYA, RELIGIOSO FRANCISCANO DE CASTALLA EN FECHA 1843 RELATA A
SAN FRANCISCO DE PAULA Y NO DE PADUA POR ABOGADO CONTRA LA PIEDRA O PEDRISCO, EN LA FECHA QUE CORRESPONDE A TU INFORMACION.
J.C. ha dit…
Hola estimat/da, la opció de que el manuscrit estiguera mal copiat era una posibilitat que em rondava, de fet l'expose al meu argument, però em vaig posar a investigar sobre si S.Francisco de Paula o de Padua pugeren ser el mateix, cosa que si, perquè en alguns llocs aquestos dos sants es solapen, celebrant la festivitat el mateix dia. Aleshores no em vaig extranyar de que realment pugueren parlar del de Padua, ja que vaig concloure que eren el mateix, i per tant ho vaig acceptar com a bo.
Però al cap i a la fi, siga un o altre no canvia la finalitat de la meua qüestió i la curiositat sobre perquè hi ha zones on es diu que es celebra la mateixa festivitat encara que al Sant li canvie el topònim d'origen.

De totes formes gràcies per aclarir que en l'escrit d' aquella data es referia a San Francisco de Paula. Ara ens haurien de plantejar altres hipotèsis del perquè fou nombrat advocat contra la pedra en Castalla.
No creueu que caldria indagar el perquè és intensa la devoció aquest Sant ací?, i sinó, per què encara celebrem les fogueres de San Francesc en el mes d'abril? I quina va ser la ordre que va crear el Convent? Podia tenir algun tipus de conexió? o és més que res per la influència de altre San Francisco però d'Asis?
En fi, són preguntes que m'han vigut de cop ara mateixa, però seria molt interessant.

PD. Gràcies per la col.laboració. Sempre és bo aprendre i debatre.
Per cert, m'agradaria tenir accés a la documentació d'aquest senyor Francisco Vidal Paya, hi ha alguna posibilitat de posar-nos en contacte.

Salutacions i gràcies
Anònim ha dit…
M'encanta la teua labor. Feia temps q no entrava en la pàgina i hui me s'ha ocurrit...i en sorprén q tu sent ja un historiador en tota regla no sapies fer cites textuals, perquè clar, per tots es sabut q quan un escriu algo entre cometes, la qual cosa significa q està copiada textualment d'un lloc concret, ha de posar la referencia com cal, és a dir, amb una nota a peu de pàgina.

Pel que fa a les reflexions...molt interesants, sense dubte.
Anònim ha dit…
Hola yorerín! A mi m'agradaria saber d'on consegueixes aquestos documents sobre Castalla, ja que no hi ha cap referència a les fonts de les que parles.
Per cert, ixes afavorit en la foto ejeje
Per altra banda, a tots els tríptics de propaganda castelluda, apareix que el convent va ser creat per els "padres mínimos", i escrivint "convento padres mínimos" per google, el primer que apareix es un article pdf al que es parla sobre la ideologia de "Francisco de Paula".
Salutaciones
J.C. ha dit…
Hola a tots, a vore, açò és un blog i no un article de la revista Past and Present, aleshores en moltes ocasions em veig en la situació de presindir de formalismes textuals als quals els historiadors estem acontumats. I si a la gent ja li costa llegir una novel·la, no diguem agafar un assaig històric, per això intente fer-ho molt light, perquè vull fer arribar a la gent que no ha estudiat història un mínim.
Altra qüestió és que aquest apartat dels esdeveniments es va crear perquè em vam pasar un manuscrit recopilat a màquina per un autor de finals del segle XIX (que si voleu vore'l no hi ha cap problema en demanar-m'el), i que ara no vaig a posar-me a explicar de nou. En la meua primera entrada d'esta secció ja vaig advertir que posaria cites textuals d'aquesta font, les quals molts estan a altres llibres com el de la Crónica de Castalla o altres manuscrits com el de Francisco Vidal Paya, que l'autor del primer comentari té, i que jo no en tenia contància.
Per tant com sempre faig referència al mateix text, doncs crec que no és necessàri tornar-ho a posar totes les voltes.

M'encanta que manifesteu les vostres inquietuts, com es nota que vos ix la vena de historiadors. Gràcies per compartir les vostres idees.

Salutacions

FELIÇ 2009 A TOTS!

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS