BALL D'ELECCIONS

PUEDO PROMETER, Y PROMETO....
.... així començaven els discursos de Adolfo Suárez per a demanar el vot al seu partit (UCD) a les eleccions de 1977. Suárez, home valent, de vertader talent per a la política, arriscat i sobretot polític comprometut per la millora del seu país, va ser el referent del canvi polític al nostre país. A ell li va tocar capejar el temporal de la transició espanyola: una aposta dura que signifcà el canvi a tots els nivells de la gent d'Espanya. S'abandonava així  la llarga nit del Franquisme per endinsar-se en un món totalment nou, en un mar democràtic. Ell fou el president democràctic espanyol al guanyar els comicis de l'any 1977. A ell i a l' equip, de diverses ideologies, que van treballar per establir la Constitució, els devem que el pròxim 22 de maig pugem anar a votar com a ciutadans lliures però amb deures i obligacions.


Hui a les tertúlies dels nou canals digitals, es parla sempre catàstrofe política. Siga el color que siga, superposen els interessos de Partit, en conte de resoldre de veritat la situació tant lamentable que tenim a Espanya. A este país la classe política ha perdut l'essència del PUEDO PROMETER Y PROMETO.
Ara, aquella apreciable reputació guanyada amb sang a la transició sembla desapareguda: Corrupció, interssos econòmics, manipulació i un llarg etc es manifesten a les mitjans de comunicació tots el dies. Aquell lema Suarià, s'ha transformat en: QUE PUEDO GANAR, SI ENTRO.


Ara la desconfiança amb la politica és un greu problema sociocultural que tenim a Espanya. Molta gent decideix no anar a votar perquè pensen que  tot els polítics són iguals. Opine, que sempre hi ha de tot en tots els llocs. Però si es cert que la imatge del polítics esta molta danyada per tots els escàndols que esteem veent dia a dia.
Si voleu, vos convide a participar de un xicotet joc. A partir del diumenge comproveu quants Castelluts/des dels 7.000 censats han anat a votar. Si voleu podem ampliar-ho a nivell de la Comunitat. I encara seria més interessant aquest joc, si els resultats que tenim els pugerem comparar amb comicis anteriors. M'agradaria equivocar-me, però sóc prou pesimista sobre aquest assumpte. Pense que hi haurà un fort decens de la participació ciutadana a les eleccions. En fi, el dia 22 ho sabrem...


Altra característica d'eixes tertúlies, és que hi ha d'aquells que no contents amb la realitat actual, es dediquen a defendre: OTRO TIEMPO PASADO SIEMPRE FUE MEJOR. Que li ho pregunten als Castelluts del segle XIX, on el Turnisme i Caciquisme van fer malbé a la llibertat d'expressió. Quan el pa de cada dia dependia del Senyoret per qui treballaves, la llibertat i la política ja estaven sentenciades. "VOTA A EIXE A PARTIT O S'ACABA LA FAENA". Eixe bipartidisme va fer molt de mal a la història política d'aquest país.
Voldria vore aquells tertulians d'eixes noves cadenes digitals si visqueren en aquell temps. On estaria eixa llibertat d'expressió que critiquen tan hui en dia? I per cert, durant Franco tot censurat, per supost...
Baix teniu les fotos del lliberals castelluts reunits en el Partit de Baix al segle passat.



Malgrat tota aquesta situació que estem vivint els espanyols, hem de ser concients que per arribar on estem, el poble espanyol va tenir que sofrir una 1 República, 1Guerra Civil i 2 Dictadures (Primo de Rivera i Franco), Turnisme, Casiquisme..., i només en el segle passat.


Hem de saber valorar que no anar a votar suposa un acte de llibertat d'expressió, però també suposa tirar a la brossa anys i anys de sacrificis que s'han fet per obtenir la democràcia. I tot això també implica que nosaltres els ciutadans hem de decidir i hem d'exigir als governants com volem que s'actue al nostre poble, a la nostra regió i al nostre país.
La democràcia no és perfecta. Suárez ja ho deia:
"HEMOS HECHO CREER QUE LA DEMOCRACIA IBA A RESOLVER TODOS LOS GRANDES MALES QUE PUEDEN EXISTIR EN ESPAÑA... Y NO ERA CIERTO. LA DEMOCRACIA ES SÓLO UN SISTEMA DE CONVIVENCIA. EL MENOS MALO DE LOS QUE EXISTEN"


Però és el sistema que tenim. Ni en l'antiga Grècia podiem somiar les lliberats de la democràcia actual. Però de moment l'únic govern que permet la participació del poble en la política és el democràtic. Així que haurem de continuar buscant un nou sistema, si el hi ha.


SORT A TOTS/ES PER A LES PRÒXIMES ELECCIONS.


Salutacions

Comentaris

Anònim ha dit…
Hi ha tantes coses que es poden millorar d'esta democràcia...

Llistes obertes, fora la llei d'hondt, repartiment proporcional, fora els privilegis de la monarquia, democràcia participativa, pressupostos participatius, control de les finances públiques, delictes penals als suborns polítics...

Però la coalició d'interessos que és el pppsoe no vol eixes reformes, perquè els ballaria la cadira.

La gent no és conscient de fins a quin punt el seu vot és un gran poder si realment es dóna a qui vol les reformes.
Raúl ha dit…
Me ha gustado mucho tu artículo. Por mi parte creo que en esta nuestra sociedad, necesitamos diversas actividades pedagógicas respecto de la política y el sistema democrático, de modo que se valore más por parte de cada votante su capacidad de votar y de exigir de modo coherente que nuestros políticos cumplan con sus promesas y se ajusten a la realidad social que les rodea, pero no les llega a mojar. Es igual que cuando enseñamos a un niño como usar el dinero, de modo responsable como herramienta con capacidad de mejorar tu estancia en este mundo. Bien, pues el voto es casi lo mismo, usado de modo responsable es una buena herramienta para mejorar nuestra vida.
J.C. ha dit…
Hola, m'alegre que t'haja agradat. Sí, és cert que hi ha moltes coses que canviar en política.
Però mira, tots ens queixem i queixem, i al final res....
Anònim ha dit…
El principi basic de democracia en l´espanya actual no es real, el ciutata, no fa valdrer els seus canals participatius, et dedica a anar a votar cada quatre anys (el qui va) no forma part d´organitsacion sindicals,socials politiques, veinals, de consumidors.... pertan ja una democracia adormilada producte d´aixo es que sempre son els mateixos representatns a tots els organs el-lectes i fa que al pas del temps siguen funionaris perdent la realitat social, economica i reivindicativa, la parada cardiaca que te la nostra democracia actual fa que la crissis estiguen gestionanla aquells que no la pateixen i la van produir, ja siga per acció o per omisió per aixo la politica es vista com un frau com una inutilitat, per tant si el ciutata no participa i no fa mes que queixarse al bar i no pren dicisions que comporten compromis en canviar les coses els bipartidismes economics, socials´, financiers i politics seguiran vivint de la renda.
P.D.
Si els INDIGNATS deixen les mobilitzacions la desilucio fara mes gran el fracas de tots els que veritablement estem pagan els plats trencts d´aquesta pobra democracia.

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS