VALORACIÓ DEL CICLE DE CONFÈRENCIES DEL CASTELL DE CASTALLA

Estimats,
El divendres va ser l’última xarrada del cicle de conferències sobre el castell de Castalla. En este cas la persona encarregada de tancar aquest acte fou el tècnic de patrimoni, Juan Antonio Mira Rico que va exposar les actuacions patrimonials al turó del Castell.


Una de les últimes actuacions va ser la excavació i consolidació de l’aljub de la vessant est, que vam tindre la gran sort de seguir en “directe”. Es podia dir que es va traure moltíssim material ceràmic de quasi totes les èpoques. Segons Juanan tot estava molt remogut i era quasi impossible trobar un seqüència estratigràfica bona. La veritat es que és molt difícil poder fer un estudi d’aquells materials tants remoguts. Al menys, es va trobar la pavimentació de l’aljub en un bon estat de conservació. Podeu trobar més informació al blog de l’àrea de patrimoni: http://arepaccastalla.wordpress.com/


Tinc la esperança que eixa excavació marque un precedent per a futures actuacions arqueològiques en Castalla perquè feia prou temps que en Castalla no es feia una intervenció arqueològica d’aquest tipus. A més a més, Castalla encara té moltíssima història que descobrir i que desenterrar, i està en les mans d’arqueòlegs i historiadors desxifrar el complex llenguatge de les restes enterrades anys enrere.


Reprenent el tema de les conferències, malauradament no vam poder assistir a totes les xarrades per altres compromisos socials. Però a les que vam anar vam comprovar tant el dur treball com la professionalitat de les persones que han participat en el projecte d’estudi, restauració i difusió de la història del castell. Així podem estar satisfets amb este cicle que ha permet conèixer encara més la història del nostre patrimoni.


La llàstima fou la limitació de alguns temes que afectaven a les conferències, es dir, es van centrar exclusivament en exposar la història del castell de Castalla des de la perspectiva medieval. Es compressible que aquesta etapa cronològica és la més estudiada i la més documentada del castell. I possiblement això influix alhora d’organitzar un cicle de conferències. Però haguera estat bé que algun conferenciant haguera tocat l’època antiga, perquè eixa part de la història també forma part del castell. Pense que no era tant difícil. Sobretot quan al llibre del Castell ha hagut investigadors que si ho han estudiat. És el cas del nostre castellut Kike Verdú, que va fer un estudi sobre l’època Íbera.


Per últim, m’agradaria trencar un llança a favor del centre històric. La majoria de les actuacions han sigut dirigides cap al castell o cap zones de relevància municipal, però que hi del nostre centre?
Tenim un castell molt bonic, molt ben restaurat i és sens dubte un referent de recuperació patrimonial. Però oblidem que tot aquell turista que ve a visitar-lo ha de passar pel Centre Històric. Qui no alguna vegada s’avergonyit de ser Castellut quan passa i veu com estat tot per allà dalt. Nosaltres sempre.


En este cas, no em referixc al Centre Històric del carrer Major i Plaça de l’ajuntament, que està restaurant-se. Que eixa zona segur que es quedarà molt “xula” quan s’acabe l’obra.


Si no que parlem dels barris propers a l’ermita i demés. Barris que encara es respira l’essència dels carrers del segle XV-XVI. Cases que parlen d’una història dels nostres avantpassats. Carrers estrets i laberíntics que fins fa unes quantes dècades encara estaven plens de vida social. Què a cas eixa part del poble no és de Castalla? No creeu que eixos també són barris que s’han de recuperar i no deixar-los “a la buena de Dios”?


Autoritats! segur que no podeu fer alguna cosa més a la part més antiga del Centre Històric? Ens tenim que resignar-nos a vore tot en terra? 
Nosaltres almenys no.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS