CRÒNICA D'UNA VESTIMENTA

Hola a tots, fa uns mesos em vaig quedar amb les ganes d'escriure una reflexió sobre l'audio-visual que els Moros Grocs van presentar el 29 d'agost a l'auditori com a acte de clausura del seu 150 aniversari.

El títol del vídeo: "Crònica d'una vestimenta" descriu molt bé el film. La narració tant en imatges com en so abasta tota la història dels Moros Grocs des de la curiosa perspectiva d'un vestit. El gran treball que s'aprecia de documetació, selecció, tractament i el·laboració, es veu recompensat amb una brillant i fantàstica recreació "audio-visual" que sumergeix l'espectador en l'ambient fester sempre vinculat a la història de Castalla durant els segles XIX i XX.

La projecció va despertar en la sala una explosió de sentiments festers: el públic va tornar als seus records més profunds ja que les imatges evocaven moments passats de la festa, i era observable en l'expressió de molts dels assitents eixe somriure alegre i còmplice, que descrivia: "jo vaig viure eixe moment". També era apreciable en molts rostres la ilusió de vore les quatre dies de festa d'altres anys, des de l' auditori, reclinats a les butaques, sabedors que en pocs dies estarien disfrutant dels actes festers tal i com veien a les imatges. A més, la continuació de seqüències oferia un sentiment de simpatia, al reconéixer molts dels llocs i personatges que en cap moment eren actors professionals, sino festers espotanis que formen part de la història dels Moros i Crisitans de Castalla. Amb tot això, arriba un final apoteòsic que va deixar un bon sabor de boca i un riu de carcallades festeres.

Quant a la fitxa tècnica, tot i ser un projecte amb un presupost molt baix i adaptat a recursos tecnològics bàsics, s'ha cuidat molt l' execució i sobre tot el detallisme.Bona prova d'això és la genial composició musical inspirada en els ritmes àrabs nord-africans però en aquest cas fets a Castalla. La veu en off, també és un dels elements més destacables sense envejar res als muntatges professionals. A més, cal reflectir la gran capacitat de l'equip respecte a la condensació del material trobat, ja que hi havia moltíssim i per tant s'havia de triar el que més s'adapatara a cada època. Per últim, comentar que es va trobar a faltar un poquet més de publicitat a nivell local perquè segur que a altres castelluts els haguera agradat veure-ho. De fet, els organitzadors ho van reconèixer, i van explicar que la seua precipitació es va deure a la voluntat de conclure l'any commemoratiu abans de festes.

En resum, pense que és un audio-visual creat per als Moros Grocs però no exclusivament, ja que reflecteix un testimoni que a aquells que no som moros també ens comomou perquè il·lustra part de la història del nostre poble.

Hem de suposar que el tamany és un incovenient per pujar-ho a internet, i per tant el vídeo no està penjat a ninguna web en la xarxa, o almenys no l'he trobat. De totes formes imagine que faran alguna còpia i les repartiran perquè la gent que no va poder anar en aquells dies de "prefesta" doncs li faja una ullada.
Enhorabona a tota la comissió del 150 aniversari dels Moros Grocs. Un gran treball el realitzat que recomane, com si d'un llibre es tractara, la seua "lectura obligatòria".

Salutacions.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS