GENT DE LA FOIA I ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZI

Hola estimats, hui parlaré sobre aquells espanyols deportats als camps de concentració nazi. Un tema molt delicat, inclòs per als nostres dies.
El Ministeri de Cultura ha creat un nou projecte digital que recull en un base de dades la informació d'aquelles persones que van ser deportades durant els anys 1940-45 a camps de concentració nazi. Este document tant interessant funciona vía on-line i el podeu consultar ací:
Espanyols deportats a camps de concentració

Esta base de dades ens dona informació de més de 8.000 persones que va ser deportades. L'estudi el van realitzar Benito Bermejo i Sandra Checa després de molt temps investigant en arxius nacionals i internacionals. Els seus resultats es van publicar al llibre Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945), editat pel Ministeri de Cultura en 2006. Aleshores tota eixa informació es va digitalitzar en un catàleg que es pot consultar online.


Buscant en la base de dades vaig trobar referències de gent de la Foia de Castalla que van acabar en aquestos llocs tant infernals. Per això vos he fet una relació d'aquelles persones ordenada per pobles de la Foia i que vos adjunte baix. De totes formes si entreu a este web i clickeu sobre cada nom, la base ens ofereix informació adicional sobre la persona seleccionada. Tal informació correspont al nom del camp de concentració on va estar, duració, pressó, deportació... Una informació realment dura.

Nom Població Estat Data
BERNABEU PÉREZ, Victoriano Castalla Mort 01/09/1941
JORDÁ RICO, Leopoldo Castalla Mort 27/04/1942
SEMPERE PÉREZ, Juan Castalla Alliberat 03/05/1945
VICENT BERENGUER, Fernando Onil Mort 01/06/1941
PÉREZ PASTOR, Ángel Ibi Alliberat 01/05/1945
PINA PÉREZ, Antonio Ibi Mort 08/12/1941
MORATO FELIÚ, Emilio Tibi Mort 02/09/1941


Esta documentació susposa un escaló de coneixement més sobre la història d'Espanya i la seua relació en la Segona Guerra Mundial. Tot i que Espanya no va jugar cap paper important ja que ni hi va participar a la guerra, el règim totalitari de Franco es va acostar a posicions feixistes i nazis perquè compartia part de la ideològia. Bona mostra de esta situació és aquest document que vincula el projecte Hitlerià amb l'Espanya Franquista. Aquella política ens va afectar també ací a la Foia i el resultat foren 7 víctimes que patiren els abusos nazis.
Tota una barbaritat que hem d'aprendre perquè no torne a passar.

Salutacions

Comentaris

Anònim ha dit…
Interesant es tambe esta web:
http://www.memoriadealicante.org/represaliados/represaliados.htm

Gracies a aquesta Comisio civica i Creu Roja Internacional, estant buscanme documentacio de un familiar meu, antes citat, que el van assesinar en Mathausen-Gusen.

César
jordi kukat ha dit…
Com els tres de Pego, ací els Tres de Castalla, i tots els que van lluitar per un món sense feixisme...Que no s'oblide!
I que desenterren a tots els que estàn en fosses comuns repartits per tota la Penínusla!
Eixos també conten...Adivineu qui vol passar pàgina i oblidar-los, no?
Jo per descomptat que ho se....
Els fills dels mateixos que els van soterrar després d'assassinar-los...


Salut i enhorabona pel bloc!!!
Anònim ha dit…
Esta gent hauria d'estar reconeguda com a víctimes de la violència. En Castalla només hi ha un monument d'eixes característiques, que només recorda les víctimes del bando nacionalista espanyol en la Guerra Civil, i que està a la plaça de l'església.
Anònim ha dit…
Muy fuerte, acabo de leer el Crónica de Castalla, y viene este mes con una bazofia nueva. EL DÍA DE LA AMAPOLA. Es curioso observar que en este pueblo nunca se ha celebrado un homenaje a los soldados españoles caídos en campaña (y mira que los hay), tampoco se ha realizado un homenaje institucional de este calado (como mucho los minutos de silencio de rigor) recordando a las víctimas del terrorismo, y no te digo nada de las víctimas de la Gerra Civil (que este último lo puedo hasta entender, por aquello de no levantar ampollas). Pero lo del día de la amapola va más allá de lo que en principio puede parecer (una extravagancia más de nuestros vecinos de al lado) Así por este curioso evento, nuestro querido Alcalde va a pagar (con el dinero de todos por supuesto) con unos medios públicos el acto de homenaje a los caídos británicos. El precio no es otro que el debido a los servicios prestados en su lucha interna por el control del PP, pero a cambio tendremos que soportar una especie de Gibraltar en el corazón de Castalla. Y es que no nos equivoquemos, rendir este homenaje, es rendir homenaje a Sir Francis Drake (con la de españoles que este pirata mató), o a los soldados británicos muertos en la Guerra de Irak (contra la cual parte de Castalla nos manifestamos), o un número altísimo de guerras coloniales de difícil justificación desde la perspectiva española y/o humana. Sinceramente lo considero una aberración moral. Si lo que pretendían era integrarse en nuestra comunidad (cosa que dudo mucho), creo que no es precisamente lo más adecuado recordar guerras (cuantos españoles no habrán matado esos soldados británicos caídos a los que ahora homenajea nuestro Alcalde) podrían haber celebrado el día de la ama de casa o cualquier otra cosa menos eso y con parada militar y todo, en la plaza de mi pueblo. Más que una integración esto parece otra invasión. Está muy bien lo de la nueva concepción de la Europa de los 27, pero no se puede confundir cuales son nuestros muertos y a quién se le rinde homenaje. Cada uno a los suyos, o es que acaso harían ellos lo mismo con nosotros en cualquier pueblecito de Gran Bretaña. Lo dicho Gibraltar en mi pueblo.

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS