DESMONTANT EL MERCAT MEDIEVAL DE SANT ISIDRO

Este any la fira de Sant Isidre ha sigut tot un èxit!. Són paraules que escoltarem durant tot la setmana en boca de la gent del poble i del mitjans. La veritat és que en questos temps de crisi, el impuls del comprador compulsiu ha disminuït a llarg de l'any, però quan ha arribat la fira estic segur que ens hem oblidat per un moment de la situació financera i ens hem comprat alguna coseta. I és que, qui va a ressistir-se a les "paraetes" del carrer major totes plenes d'articles multicolors?

Per cert, este any l'ajuntament ha apostat per un mercat medieval de tapes i bars. La gran quantitat d'establiments de la plaça major fins la casa del fester estaven dedicats a menjar, supose que pensarien que com en Castalla no hi ha bars, doncs anem a portar-ne. De totes formes sempre és inspirador fer-te un polp a la gallega recent bullit o omplir l'estómac per 3 euros amb un xatet de vi i un tros de vaca, és tot un recurs anticrisi. Però d'ahí a un "bocata" de salxixes Frankfurt o un Kebap típic medieval, se'n va un poc, no?. Encara que tot i el menjar, este any estic content. Les visions d'altres anys amb paraetes de xocolate negre, de llet o blanc, o panís de "vuelta i vuelta" hem deterioraven tot el meu concepte d'Edat Mitjana. Per un moment em venia al cap si la dacsa i el xocolate eren productes típics europeus medievals... clar com els veus en una fira medieval! Però després de recapacitar ja vaig recordar que aquestos productes els vam portar els espanyols que van "descobrir" les "Ameriques", i per tant no podien ser d'aquest període. Records passats, este any no he tornat a repensar en aquesta situació perquè no hi havia cap "puesto"al mercat, "menos mal". Però com tot té un però, doncs este any tampoc NO he pogut escapar de vore tota una fauna de penjolls de tot tipus, classe i material, o diferents figures de fades que volaven al ressò del vent. Quan les he vist pensava que estaven invocant el conjur de la Queimada:" Mouchos, coruxas, sapos e bruxas. Demos, trasgos e diaños, espritos das nevoadas veigas. Corvos, pintigas e meigas, feitizos das menciñeiras..." lnclòs he pogut identificar quadres i coixins del Piolin i Mickey, però que fan els personatges de la Warner i la Disney a una fira medieval? Boing!

Jo després de molt pensar i pensar he arribat a la conclusió de que anomer-li "Fira Medieval" és per dir-li algo, "vamos "per fer més "bonica" esta festivitat, ja que de medieval, medieval té poc. Baix la mascara de l'època medieval l'atractiu turístic d'aquesta fira és voluminosa. Això observat des d'una perspectiva econòmica, em pareix correctíssim. En els temps que corren el màrqueting i la publicitat són fonamentals si es pretén vendre un producte. Si aquesta tàctica es pot aplicar al nostre poble doncs millor que millor. Els beneficis que reporta a la indústria de Castalla en motiu de la fira medieval i la resta de expositors són considerables, es pot parlar de que obri mercat, o almenys s'intenta. I em reitere en la meua postura a favor de la reactivació econòmica dels negocis a Castalla, tant de cotxes i altres expositors que veuen en aquesta fira una oportunitat de mercat, que tanta falta fa avuí en dia.

Però ara posem-nos des d'una òptica històrica cultural. Quin sentit té anomenar mercat medieval a una fira on la gran majoria dels productes no recreen aquesta època? Arribarà un moment que els nostres fills pensaran que les "làmpares" de llum totes decorades amb motius celtes, molt xules, són medievals? Jo sincerament no vull que arribe eixe moment. Més que res perquè l'ús de Mercat Medieval és un concepte que hem recreat la societat actual com una forma de negoci per al qui ven i una forma d'oci per al qui compra. Jo espere que la societat pense que aquest tipus de fires són reconstruccions NO històriques, encara que es guarde l'aspecte. I si en el cas, de que es pretenga fer-ho històricament , que ho facen però cuidant l'essència del "Medievo".

Simplement pretenia fer una reflexió d'una realitat que tenim davant del ulls i que a vegades no veiem, sobre tot perquè s'usen termes històrics molt "a la ligera" que no corresponen amb la seua funció.

Salutacions

Pd. "Chapó!" a la "pareta" de l'espart. Un producte usat ja en la prehistòria i tant comú a la mediterrània havia d'estar en aquest mercat medieval .

Comentaris

jordi kukat ha dit…
Et done totalment la raó en que no pintaven res lo de Disney i moltes altres coses...però....
Posats a criticar...no creus que tan castellanisme en un text pot arribar a fer que els nostres joves pensen que és eixa la forma d'escriure? jejeje
Ho dic de bon rollo, xic/noi/nen!
Salut!

PD: hi ha que xarrar en l'encarregada de la fira pa veure que fan en lo de Disney...jejej ;)
Vicent Quiles ha dit…
Enhorabona per la reflexió.
J.C. ha dit…
Molt bona Kukat, jejeje. Si, lamentablement he usat paraules que diem molt sovint, més que res inspirades en el parlar castellut, però no és pots queixar perquè apareixen entre comes, jeje.
De totes formes, i molt a nostre pesar, haurem de conviure amb la nostra forma de parlar, ja que continuarem dien "bonico" "paraetes" "lampares" i moltísimes més... En fi és la desgracia o la sort dels castellamnismes de la nostra zona.

Salutacions
Anònim ha dit…
Molt pureta veig jo per ahí, no?
Anònim ha dit…
Doncs jo vaig tirar de menys la paradeta del xocolate, a la que soc asidu, jeje.
Estic amb tu, però també pense que el menys medieval de tot són els preus.

Kike

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS