Agrupació musical Santa Cecília de Castalla

“Desde que el hombre existe ha habido música. Pero también los animales, los átomos y las estrellas hacen música”


Amb aquestes paraules un conegut compositor alemany, desaparegut recentment, expressava el que per a ell era l’essència de la música.

Si es reflexiona detingudament sobre la cita, trobem que es veritat que l’esser humà en cada moment de la seua vida està envoltat de música. No tan sols es rodeja d’ella, sinó que és capaç de crear i interpretar fantàstiques melodies que han perdurat i perduraran durant segles.


Hui en dia a Castalla, trobem la Agrupació Musical Santa Cecília com a referent musical de la nostra localitat que contínuament i inesgotablement ens regalen als nostres oïdes aquestes meravelloses tonades.

L’Agrupació és la hereva de tota la tradició musical de Castalla, molt vinculada amb les nostres festes de moros i cristians, a les quals acudien i acuden anualment les diverses bandes i músics dels diferents municipis valencians. Però també em de ser conscients del paper que van jugar al segle XIX i XX les bandes militars de música:

“ cuando no eran los invasores franceses al son de musicas guerreras, eran los ejércitos de la corona española... cuando no eran los carlistas eran isabelinos...y cuando no eran consevadores eran los liberales”.

Aquesta barreja de situacions influiria segurament en la gent dels pobles com un model a imitar musicalment, ja que durant segle XIX , i de forma general, la creació de bandes en el territori valencià fou constant, sobretot com a representació d’una ideologia política concreta. I a més, aquest fenomen, encara es va potenciar més a partir de 1817 , quan en Alcoi la filà de La Llana va contractar per primera volta a una banda de música per a desfilar en les seues festes de moros i cristians. A partir d’aleshores es va generar tota de cultura musical festera que ha perdurat fins als nostres dies.

L’actual Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla arranca, a efectes de l’administració, el 25 de abril 1984 quan es van establir uns estatuts com a societat musical. Però ja des de principis del segle XX existia aquest moviment, i ja després de la guerra es va establir i consolidar dita banda. Ja a partir de la dècada dels 50 es van iniciar l’ensenyament de la música a Castalla, on destaca als anys 60 la figura de Emilio Valdés Perlasia ,entre molts altres, com a màxim responsable de l’aprenentatge musical, encara que no estava regulada per cap òrgan estatal.


En els 70 i 80 les noves fornades de músics amb el segell “made in Castalla” anaven incorporant-se a la banda. I a poc a poc l’agrupació musical es va consolidar dins del programa d’activitats de la mateixa ciutat. La seua participació en els actes municipals fou fonamental per a desenvolupament de les mateixes (actualment encara ho és), com és, entre molts exemples, el de la Coronació de la Mare de Déu de la Soledat (1982). La il·lusió dels més joves i l’experiència dels més majors configurà en aquestes dècades un binomi inseparable que beneficià sense cap dubte a l’expansió de la cultura musical a Castalla.


Als 90, l’agrupació musical Santa Cecilia va fer un pas de gegant tant en qualitat com en quantitat. La progressió de la nostra banda es va afavorir en primer lloc per la inauguració d’un nou centre d’assaig, i en segon lloc per l’autorització de Conselleria de l’obertura d’una escola de música adaptada als plans d’estudis LOGSE. De fet, este gran pas, va comportar la formació dins de Castalla de grans músics actuals, encara que després van tenir que marxar als conservatoris per a millorar les seues tècniques i capacitats.


Actualment les coses continuen igual. L’escola de música funciona a ple rendiment, i és d’admirar que cada any hi ha més i més xiquets que aprenen les aptituds necessàries per a poder tocar un instrument. En aquest apartat , m’agradaria destacar la importància que suposa a nivell local tenir una escola de música, perquè estic convençut que molts castelluts no s’adonen del gran potencial educatiu que tenen. Sobretot per la difusió cultural que comporta dita formació, que en tota regla és paral·lela a l’educativa..



Per altra banda l’agrupació musical Santa Cecilia funciona independentment a l’escola. Aquesta continua amb les seues tasques i col·laboracions en actes. Any rere any realitzen els diferents concerts que es planegen: Nadal, mig any, Santa Cecilia, música als pobles, festival d’estiu, setmana santa... i tot i que la mitjana d’edat està al voltant de la vintena, la banda està formada per 100 membres.


Per a finalitzar, recordar en aquestos dies s’està celebrant la X setmana de música. Les actes engloben des de concerts, realitzats per professionals forasters com o castelluts, fins a projeccions a la casa de cultura. Però la culminació de la mateixa serà el concert del dia 22 en honor a Santa Cecilia, que per a molts components és un acte molt emotiu perquè els aspirants passen a ser membres de la Banda.

P.d. Abans d'acabar, cal recordar que es celebra el 22 novembre perquè el santoral d'aquest dia està dedicat a Santa Cecilia, patrona de la música, a la qual se l’identifica per l'òrgan, la laud i les roses; encara que realment aquestos atributs no són originaris d’ella. Històricament se l’ha relacionat amb la música però no hi ha cap constància que tocara cap instrument.

Salutacions


Comentaris

Anònim ha dit…
Magnífic article. Gràcies per arrimar la història de la banda a tots els lectors. Estem molt contents de que s'haja progressat tant en els últims anys i que puguem arribar a comptar amb tants músics i alumnes. I res més, que esperem gaudir molt del concert al nou auditori i com no, del soparet de "sta sexy".

Enhorabona Jose.

Anna
Peter Parker ha dit…
Anda, tú también has hecho un artículo de Santa Cecilia...

Menuda paliza me pegué yo para hacer el mío sobre la Banda de Tobarra...
Anònim ha dit…
Jose, molt bo el article, teu has currat un monto. Gracies a persones com tu, els altres mos enterem de moltes coses, continua aixi.
(perdo per el meu Valenciá)

Sucre
J.C. ha dit…
No, no, gràcies a vosaltres que després de tants anys encara esteu ahí, al peu del canyó... jeje.

Jo intente fer el que m'agrada, jo història, i vosaltres música!
Vaig estar buscant coses de la Banda, però no hi ha tant com em pensava, estaria bé, fer una especie de recopilació històrica amb més detall sobre la banda. Les ho proposaré a vore,encara que de totes formes sempre tendran la meua ajuda, per al que necessiten.

Salutacions i gràcies

pd. Vaig disfrutar molt del concert en l'auditori, Chapó a la banda! i en el sopar ni te digo.

Continueu també així...
Anònim ha dit…
M'alegre que disfrutares del concert. Intentem fer-ho lo millor posible.
Respecte a la recopilaçio de dades, jo estic disposat a recopilar amb tu, crec que si et busca en hi ha molt.

Sucre
El Penjoll ha dit…
Premis Blocs de les Comarques Centrals del País Valencià-El Penjoll 2008:

http://elpenjoll.blogspot.com/2008/11/premis-blocs-de-les-comarques-centrals.html

Animeu-vos i participeu!

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS