REUNIÓ REMODELACIÓ DE LA FONT VELLA-PORTAL D'ONIL

Carrer Major. Anys 80.

Ahir dimarts a les 20:00 h. representants d'aquest blog vam acudir a la reunió informativa tal i com l'ajuntament ens va citar. Allí ens vam reunir unes 35 persones: botiguers de la zona, grups polítics, representants d'associacions, de col·lectius, de blogs, professionals de la arquitectura, tècnics del mateix ajuntament, però sobre tots veïns dels carrers afectats.
Les primeres paraules de l'alcalde van ser clares: "
L'ajuntament actuarà des de de la Font Vella fins al Portal d'Onil, per a millorar l'accesibilitat d'aquesta zona, tal i com ja s'ha fet a la plaça L'Hostal". Aquesta decisió política d'actuar en aquesta area, també es motivada per les condicions tant precàries de la pavimentació d'aquella zona. Esta informació, segons Prats, té el suport dels diversos tècnics municipals que mostren unes conclusions evidents d'actuació. A banda, l'alcalde va deixar clar que aquesta inversió no repercuteix en la hisenda de l'ajuntament perquè el pressupost econòmic prové del Pla Confiança que l'equip de Camps ha desenvolupat ací al nostre territori. Per tant, no podem afirmar allò que diu el genial Xavi Castillo: "Això ho page jo", més bé el contrari: "Això ho paga tot la Generalitat Valenciana", però que al cap i a la fi, eixos diners venen dels nostres impostos, així que entrem en el peix que es mossega la cua.
Al mateix temps, va comentar que per a la remodelació s'ha "convidat" a tres gabinets d'arquitectura a que presenten un projecte d'actuació per eixos carrers. Projecte que ha d'ellançar amb la recent rehabilitació de la plaça de l'Hostal. Aleshores, l'ajuntament escollirà un d'eixos tres, sense que hi hagen altre tipus de propostes. Crec que en poques paraules volia dir que es mostra un accés restringit a altres opcions, es a dir que l'adquisició no serà una participació de caràcter públic. (Jo em pregunte: Això es pot fer a un ajuntament?). Després d'aquestos comentaris, el Sr. Prats va manifestar la seua inquietud de recollir suggeriments sobre aquesta remodelació, i a partir d'eixe moment, va cedir la paraula als allí presents.

Els veïns van començar a suggerir qüestions relaciones amb els carrers. De forma general, podem recollir totes eixes idees en estes reflexions: Un carrer Major exclusivament per als vianants, cosa que dificulta aparcar el cotxe, i per tant resta llocs d'estacionament, a més de tancar uns dels carrers que més trànsit té a Castalla perquè és una de les eixides principals del Centre. O un carrer Major on es milloren les voreres, la calçada i l'accessibilitat sense variar massa l'estat actual. Dues opcions, contemplen xicotets detalls, que ara no descriurem, com el soterrament de la llum o la introducció del gas. Inclòs es va parlar de la millora dels embornals de tots carrers per qüestions olfactives.

A tot això l'alcalde apuntava als seues fulls totes estes idees.

Per a nosaltres era un tant difícil aportar alguna solució d'aquest tipus, ja que no vivim allí, i per tant no coneixem les condicions exactes que suporten els veïns. Però el que si podíem esbrinar era com i de quina forma es pensava actuar. De fet, moltes de les preguntes que vau enviar al blog no es van preguntar perquè amb les aportacions de la resta de la gent van ser contestades per l'alcalde.

La primera, era relacionada amb el tema de l'arqueologia. Més que res, era saber si es pretenia realment alçar de nou el paviment, cosa que l'alcalde va deixar clar que NO. Va afegir que tan sols es cobriria en algun tipus de material més resistent, com el famós "granito" de la plaça l'Hostal, "que està fet a Castalla i dona treball al poble" segons les seues paraules. Per tant, sinó no hi remoció de terres serà difícil que encontren alguna troballa arqueològica. Situació que tindrà vigilada el tècnic de patrimoni en el cas de que trobem alguna resta material durant les obres. Tal i com vau comentar basant-vos a la Llei de Patrimoni.

La segon pregunta feia referència sobre la Plaça de L'Hostal. Preguntàveu si es pretén fer la mateixa "chapuza". Per a gustos colors. Es va comentar que la remodelació depèn exclusivament del projecte que trien i per tant no sabem quin serà l'aspecte final. Altre inconvenient de la reunió era aquest. Es parlava de un projecte que no era tangible, cosa que dificultava la comprensió d'aquesta finalitat de l'ajuntament, ja que havies de imaginar-teu, i la imaginació de cada un, dona per a molt... Davant aquesta situació, es va demanar al Sr. Prats que una vegada creades les tres propostes i en poder de l'ajuntament, que es convocara una reunió explicativa de les opcions perquè la gent mirara que anava a fer-se en realitat. A pesar que aquesta sol·licitud va ser repetida vàries voltes per allí reunits, l'alcalde ho va anotar als seus fulls però no va arribar a un compris clar de mostrar aquestes propostes al poble. Reiterava que l'equip de governa era qui decidia. Està clar la postura de decisió, però nosaltres si podem opinar, no? Sinó per a que servia la reunió? Per a que no ens espantem quan vegem les màquines excavant de nou el Centre? Estar preparats per al que ve? O si que hi havia una intenció clara de recollir suggeriments ? Creem que estaria molt bé fer dita reunió.

La tercera i última que vau enviar, estava relacionada amb les clavegueres. Comentàveu que l'obra de la Plaça del Cau, quasi costa el doble per culpa del mal estat de les canonades del subsòl. Si no recorde mal (no em donar temps a agafar-ho) el pressupost per aquesta obra estava sobre uns 700.000 euros. De totes formes, això apareixerà als diaris i als butlletins oficials i als cartells del Pla Confiança , allí ho podreu mirar millor. L'alcalde va fer referència aquest assumpte afirmant que les canonades no anaven a tocar-se massa i que s'ajustaran moltísim al pressupost original que aporta la Generalitat. Vorem si ho aconsegueixen.

Altres preguntes que van sortir durant la reunió, van tractar temes com el terminis previstos per al començament de les obres. De moment, no ho tenen massa clar quan s'iniciarà el treball en aquesta zona, però si que es va advertir que es pretén fer-ho a trams per evitar que coinsidisca amb Festes o Setmana Santa. Però així i tot, les obres afectaran alguna festa: "Si s'ha de desviar algun acte pel carrer Mig es farà" manifestà l'alcalde. Per tant hem de ser conscients que una vegada comencen les obres, les molèsties en esta zona del poble seran més que considerables. Davant aquesta reflexió ens preguntàvem: és tant necessari reorganitzar aquesta area? Tant mal està esta zona per alçar carrers un any sencer? Per què no s'enfoquen eixos diners a altres zones del Centre Històric més degradades? Aquestes qüestions que ens assaltaven per moments, tampoc es van preguntar perquè el Sr. Prats ens va parlar d'alguns projectes que estan al aire i ens va respondre a elles. Sense vindre massa al fil de la reunió, va comentar que està treballant-se a la Foia Catalina per a fer "aula de la natura en la natura". D'esta forma es recupera un projecte que fa més deu anys que es va plantejar i que pareix que hui en dia ja és viable econòmicament. També va afirmar que aquesta fase de la construcció inclou una restauració de la façana manierista de l'església. Proposta interessant per a conservar el patrimoni.

Però sens dubte el tema que va callar totes les meues preguntes és el conveni amb la Universitat d'Alacant per a desenvolupar un Pla Especial al Centre Històric. Ens va dir que en breu es signaria aquest acord que marcarà les pautes en la reestructuració a aquella zona. Estem d'enhorabona, un intent clar de ficar-li mà al Centre Històric i deixar-lo en condicions. Tal i com apareix al film una"Rubia muy legal": "Un chascacadedos por el equipo de Gobierno". (Cursilades que em venen de sobte). La veritat és que ens vam alegrar quan va comentar que anava a fer-se a aquest Pla Especial. Per fi es va comprendre, que abans d'actuar allí dalt s'ha de valorar una intervenció integral de tot el Centre, i no fer "parxes" temporals. D'aquesta forma, les inversions econòmiques del Pla Confiança han d'anar destinades altres projectes, ja que aquest Pla encara no està fet i per tant és difícil una actuació integral. Però aquest Pla Especial no està exempte de dubtes. Com per exemple qui són els redactors? Es treballarà a l'adaptació de PGOU realitzada al 2008? Que hi ha del PGOU? (no s'ha tornat a comentar res) Està aprovat? O no està aprovat? Es farà un catàleg de Bens del Centre Històric més detallat perquè es puga conservar millor el patrimoni? Hi haurà intervencions arqueològiques? En fi són preguntes que ens haurem de fer més prompte o més tard.

Per a conclure i com a valoració final recupere d'una entrada anterior una bonica frase del "Último Catón" de Matilde Asensi:

Las cosas hermosas, las obras de arte, los objetos sagrados, sufren, como nosotros, los efectos imparables del paso del tiempo(...) a lo largo de los siglos, las acerca también a la vejez y a la muerte. Sin embargo, ese tiempo que a nosotros nos marchita y nos destruye, a ellas les confiere una nueva forma de belleza que la vejez humana no podría siquiera soñar en alcanzar...

BON NADAL I FELIÇ 2010

Pd. Si he oblidat alguna cosa podeu posar-la als comentaris. Gràcies.

Salutacions.

Comentaris

Unknown ha dit…
Gràcies per l'article, no només per les referències a Legally blonde (una de les meues pel·lis de culte) i a El último Catón (llibre que em va encisar), sinó també per tota la informació que ens dones. M'alegra veure que per fi l'ajuntament ha deixat en mans expertes fer un estudi seriós del nostre casc històric, ja fa temps que pense que eixa és la solució si realment volíem revitalitzar i preservar eixa zona. Enhorabona pel blog.

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS