LES 3 CAMPANES DEL CONVENT

Hola de nou amics. Este dissabte 25 d'abril, com ja bé sabreu, a Castalla es celebrarà la festivitat de San Francesc. En este cas no és el d'Assis, sinó el de Paula.


Aquest Sant va viure al segle XV, i fou el fundador de la "Ordre del Mínims". La seua vida la dedicar a la vocació de la humilitat a través de la seua ordre, encara que també va ser diplomàtic de la Santa Sede a França. Inclòs va realitzar diversos prodigis i miracles, i es per això que en 1513 fou beatificat i set anys després canonitzat. El dia exacte de la seua festivitat és el 2 d'abril.
Ara bé, a Castalla San Francesc de Paula (ja es va comentar a aquesta entrada) es va votar com a "patró" del poble a l'any 1624. De fet, la seua ordre, d'arrels Franciscanes, era la que regentava el convent. Aquesta devoció ha perdurat fins a l'actualitat, i es per això que el dissabte el Sant ix en processó pels carrers de Castalla. Però la meua intenció de hui no era parlar-vos d'aquesta festa.

El motiu d'aquesta entrada és que tots els anys quan arriba aquesta data al meu cap ressona el trencadís soroll de les campanes del convent. (supose perquè visc a prop). Aleshores la meua curiositat, m'ha fet buscar informació sobre aquelles. I novament he navegat per la
pàgina dels campaners de la catedral de València. (ja ho vaig fer en les campanes de l'ermita). Allí al seu inventari he comprovat quines són les campanes que hi ha al Convent, i és per això que faré un breu resum de les tres hi apareixen:

- Sant Esteve: data de 1990. La seua epigrafia ens indica que està dedicada a San Esteve amb l'escut del poble, la data i qui la va fondre. En este últim cas foren els germans Portilla.

- Sagrado corazón de Jesús: es va crear al 1943 per Manuel Roses. Té incisa la data i l'autor, junt al seu nom i una creu.

- San Francesc de Paula: data de 1990 i també la van fer els germans Portilla. Al igual que la seua germana té, l'escut de Castalla, la data, el nom que rep i la signa dels qui la van fondre.

De forma general, s'ha de dir que són campanes molt recents, i és per això que no tenen trajectòria històrica considerable. Aquest cas no passa amb la de l'ermita que és del segle XVI. A més la valoració que les dona el gremi de campaners, va més enllà, ja que afirma: "
Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la." Pense que a pesar de no tenir tanta importància com altres, aquestes 3 campanes s'han de cuidar i conservar com a patrimoni del poble que són.
Per últim per a saber més detalls d' aquestes 3 campanes, entreu a l'enllaç de baix.


Biografia del Sant
Campanes del convent


Alguna dia tornaré a aquesta pàgina de campanes perquè és molt interessant. Ja la pròxima posaré les de l'esglèsia.

Que ho passeu bé als focs de Sant Francesc. I alerta en no cremar-vos.

Salutacions

Comentaris

Anònim ha dit…
jose, lo de la pagina de les campanes , la fitx, esta feta per un home del poble
El campaner ha dit…
Demane que es tinga rigor alhora de escriure o de parlar de les campanes, ja que tenen tota una historia documentada i que a vegades
es alterada per desconeixement inclus per la mateixa colla de campaners de Valencia, com a data dir que alguns dels pesos que narren no son reals.
Anònim ha dit…
Ademes d' aquestes 3 campanes , al campanar del convent hi ha una 4ª mes petita, que es la de Sant Pasqual, que tots els anys es putja el dia de Sant Pasqual a la seva ermita,i durant tot el any esta posada en el campanar del convent.

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS