QUINA ILLA VOLEM?

Ahir vaig fer una ullada al nostre blog amic Quina Castalla volem?. Al igual que ells, jo també em plantege per què al Centre Històric les cases continuen caent-se o demolint-se sense que l'ajuntament sàpia com i de quina manera s'ha d'actuar. Jo pensava que esta situació s'havia superat després de les movilitzacions culturals que van promoure els nostres amics, com les diverses confèrencies d'especialistes en la màteria, i l'oferiment de suport tècnic i qualificat a l'hora de desenvolupar un Pla Integral. I sobre tot per la promesa política que va fer l'alcalde al plenari de l'1 d'0ctubre del 2007, on anuncià que el Pla ja estava en procés de creació i que prompte es posaria en marxa.

Els anys van passant, i els edificicis al Centre va desapareixent. Encara me'n recorde de l'antic ajuntament amb la finestra gòtica. D'allí no es va conservar res que jo sàpia. Ara és un bonic parc de formigó. Almenys em puc sentir agraciat perquè l'actual govern ha decidit no fer-ne més.
Però jo em plantege, és millor fer cases de protecció oficial? Per a mi, per als especialistes i per al Centre construir cases és igual d'amenaçador si no es produeix correctament.
Esta situació es pot canviar, començant amb la creació i aplicació d' un pla que regulara no sols les activitats constructives sino que també s'encarregara de la protecció i preservació de l'entramat urbanístic. No vaig a posar exemples i casos de com es podria millorar perquè ja els van recollir en un manisfest al blog Quina Castalla volem?.

A banda d'això seria més que necessari crear un Servici Municipal d'Arqueologia que actuara al centre, el qual desenvoluparia tasques d' estudi arqueològic i excavació, contemplades a la Llei de Patrimoni Valencià de 1998. Però el problema és que l'ajuntament no està massa per la labor, ja que això suposaria invertir uns diners. (I com estem en crisi doncs no hi ha, no?)

Al cap i a la fi, el que s'ha de fer és trobar un equilibri patrimonial dins del Centre Històric.

Ací teniu les fotos de la demolició del Racó de les Penyetes que vaig fer durant la meua última visita al Centre Històric en desembre del 2008.











Cada vegada està pitjor. Cada vegada que puge observe que algun vestigi de la història del poble desapareix (de l'últim que em vaig adonar,va ser del retable ceràmic de Santo Tomás de Villanueva en la seua plaça. Em queda l'esperança que l'agafara algú per conservar-lo i guardar-lo, perquè si no ja l'haurem de vore en fotos). I és per això que cada vegada que baixe em senc més decebut. Per tant torne a repetir, crec que ja va sent hora d'encontrar un equilibri patrimonial al Centre Històric. Volem un Pla Integral ja.

Com autor de Castalla en el Record, manifeste el meu suport al col·lectiu Quina Castalla Volem en aquest tema del Centre Històric. I si puc ajudar des de la meua breu experiència arqueològica o a través del blog, doncs ho faré.

Hui signaré doble

J. Carlos

Comentaris

Anònim ha dit…
Jose, para rehabilitar un centro historico se puede hacer de dos maneras totalmente diferentes:
-Invertir en el, tanto en el patrimonio arquitectonico como en la trama urbana y sus dotaciones. Este cuesta mucho dinero, pero conserva nuestra historia,es decir, nuestras raices.
-El otro, es mucho mas barato y el que mas emplean los muninipios de la Comunidad Valenciana, es abandonar el centro historico hasta que sus casas se destruyan, es decir, se pierda la historia. de esta forma se construllen casas nuevas sin ninguna historia,se cra un espacio nuevo.
En mi opinion en Castalla se esta viendo el segundo caso, ya que el centro historico se ve abandonado desde hace mucho tiempo, sin que se haja nada.
Anònim ha dit…
Ei José. Generalment entre al vostre blog, però mai t'escric res. Hui t'he de donar les gràcies. Vos vaig nomenar i has sigut més ràpid que res.

Aprofitant les teues fotos, he de dir que jo també vaig pujar a vore com havia quedat eixa illa de cases. I em donava la impressió que havien baixat el nivell de demolició excessivament per a poder ficar la maquinària (això significaria destruir la possibilitat de fer cap intervenció arqueològica). No sé com ha quedat. Fa temps que no passe. Eixe dia vaig telefonar a l'ajuntament per a dir-los-ho i em van dir que enviarien a l'arquitecte a que pegara una ullada (sembla que no hi ha arqueòlegs al poble). El problema és que sempre sembla que som nosaltres els que hem de fer malos de la pel·lícula. Allà controlant. Buf. I la llei de patrimoni ho diu ben clar. Sembla que l'aplicació de la llei està més clara al nou PGOU, però és que ja no em sorprendria res.

L'anònim de dalt té raó. Anem en eixe camí. El problema és que des de l'ajuntament no ens diuen que eixe és el camí que volen seguir (si és eixe, igual és un altre). Això sembla que no canvia des que estava Juan. No dic el que vaig a fer (perquè no ho sé o perquè així no es queixa ningú abans) i per tant, faig el que vull, després.

Ei. Paciència. Ja parlarem d'açò i de més coses a vore que fem. Salutacions vàries i efusives.

Toni.
J.C. ha dit…
Bona apreciació. Lamentablement la segona opció es la que més es produix, però no tan sols ací, sino que també a la resta d'Espanya. L'altre dia vam estar parlant amb el professor Salvatierra de la Universidad de Jaén. Ell ens contava que Andalusia està també passant exactament el que em descrius: Abandonen els edificis i quan estàn caent, les tiren i fan nous. Allí la responsabilitat no només recau als ajuntaments sino que també en la Junta que es la encarregada de vetlar perquè això no es produixca. A més ens deia, que si remouen el subsòl, almenys, si realitzen una excavació. (cosa que ací passa poques voltes)
Aleshores ací tenim més del mateix.
Jo pense que el tranfons de tot açò és la voluntat política del govern de turno. Hem de ser realistes, la cultura sempre ha sigut una inversió que no ha interessa massa políticament (i ara en la crisi encara es retallarà més el presupost),i no parlem de donar despeses a publicar llibres, fer excavacions arqueològiques...etc...Cosa que en altres països si els ha interessat. I es pose un exemple actual en arqueologia: Els Alemanys doten molt bé econòmicament a les diferents acadèmies i institucions, a més aquestes rebren el suport de patrocinadors, de tal forma que poden permitir-se estar un any en la P. Ibèrica estudiant els diferents santuaris Celtíbers amb les últimes tecnologíes.
Què passa que els espanyols som uns aficionats i uns "catetos" en matèria arquològica? Doncs no, més bé no em arribat al nivell econòmic-cultural dels Alemanys, i al pas que anem ni arribarem.

Ara si que es complix aquell dit: "de fora vindran qui de casa ens traurà"

Salutacions
J.C. ha dit…
Hola Toni, tens raó, sembla que dir les coses clares i lògiques ens transforme en els malos de la peli. O inclòs pitjor, que ens catalogen de radicals d'una postura ideològica.
Anem a vore,almenys jo el que pretenc és millorar el nostre poble. Les coses s'han de dir de forma raonada i sense ofendre a ningú que és el que faig i faré sempre. Em pareix molt bé i accepte que l'ajuntament haja ixit d'una forma democràtica i tinga unes idees, com jo també les meues, però estar al govern no significa que tot està bé. Per tant des de el respete hi ha que dir les coses quan no estan feent-se bé, i així millorar, no per mi, sinó pel bé comú.

Toni, respecte a la demolició, vaig anar a vore si podia detectar alguna estructura relevant que portara a una intervenció, perquè hi ha mecanismes legals que ho permeten (estic acabant el dossier que vaig prometre en la entrada de la Casa Roja sobre la llei de patrimoni). Després de recorrer les muntanyes d'endrerrocs amunt i avall, i analitzar els estrats produits pels talls de les màquines, no vaig trobar informació consistent per portar-ho avant. Però això no indica que no estiga. I com no tenim arqueòleg que ho supervise, doncs mira així estarem....

Així que res, continuarem sent els malos de la peli vigilant i controlant el nostre patrimoni, perquè si no ho fem nosaltres desinteressadament, qui ho farà?

Salutacions
Anònim ha dit…
Teniu raó, no hi ha arqueòlegs al poble (ironia).

Kike
J.C. ha dit…
Molt bona....Més ironia impossible....
Anònim ha dit…
Ei Jose, açò té difícil explicació. No perdem els papers i diem quatre pecats perquè tenim molt coneixement. Massa (juju). Però si analitzem l'assumpte poc a poc, no té per on agarrar.

L'ajuntament fa una actuació al centre històric. I són els ciutadans, en el seu temps lliure, els que han d'anar a vigilar per a que els seus representants no se salten la llei i destruisquen un possible patrimoni que és de tots!!!

Deuria ser al contrari: si jo vaig a fer-me una casa al nucli antic, l'ajuntament deuria enviar-me al tècnic en patrimoni per a revisar que jo no arrase cap possible troballa. I, no és que no es faça això, és que estem controlant-los nosaltres a ells! I damunt els pesats i els que devem callar-nos som nosaltres perquè a ells els han votat! Com diria Obelix si li ho contàrem: estos castelluts estan locos!!!.

Toni.

Una salutació a Kike també. jiji.
Ara em pose a llegir la llei de patrimoni que has penjat.
J.C. ha dit…
Podem estar tranquils, el retaule ceràmic de Santo Tomás de mitjans del segle XIX està "controlat". M'alegre. Em cabia l'esperança eixa, almenys es conserva... però és que al final, pareix que nosaltres som els que hem de asumir tota la responsabilitat de vetlar pel nostre patrimoni. Nosaltres en part hem respertar-lo, disfrutar-lo i cuidar d'ell. Però molta més part tenen els polítics i les institucions,perquè estan per això, a més ells disposen dels recursos i medis necesaris... però a Castalla encara estem en la prehistòria patrimonial.

Saltuacions

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS