30 ANYS DE NOU TRINQUET

Aquest any es celebra els 30 anys del nou trinquet de Castalla, encara que és un triquet privat, allí hem acudit alguna vegada la gent del poble, sempre a disfrutar d’un esport tan tradicional ací al País Valencià com és la pilota valenciana. El joc de la pilota és un esport ben antic, de fet ja es jugava a les antigues civilitzacions: Egipcicis, maies... En Roma era un joc molt comú en el qual participaven tota la societat romana. Davant l’expansió del Imperi Romà, el joc de la pilota es va difondre per tota Europa. Ja en la edat mitjana la pilota es popularitza tant que en algunes ocasions es va haver de prohibir per part de les autoritats. És el conegut cas de 14 de juny de 1391, quan el Consell General de la Ciutat de València:

" car per occasió del joch deius escrit se seguien diverses blasfemies en offensa de nostre senyor Deu e dels sants e diverses inyuries de paraula e fet a les gents anants e stants per los carrers e places de la Ciutat ha novellament establit e vedat que alcuna persona privada o estranya de qualsevol estament condició o ley sia de edat de X anys a ensus no gos ne presumesca jugar dyns los murs de la dita Ciutat a joch de pilota arruladiça sots pena de XX morabatins dor per cascuna vegada que contrafara. E se sera algu que la dita pena pagar no puxa sera mes en presó e correra la Ciutat ab açot sens tota gracia e remey"


A partir d’aleshores :” Les limitacions, multes i prohibicions junt amb l'aparició de nous entreteniments fan que el joc de pilota vaja minvant a poc a poc fins a desaparèixer de Catalunya, Castella, Aragó i les Balears al llarg dels s. XVIII i XIX.” Però ací a les nostres terres les prohibicions no va acabar amb el sentiment pilotari. Aquest esport es va consolidar totalment en el segle XIX, època de la màxima esplendor, quan es va començar a construir trinquets a tot arreu. Per tant es podria parlar d’una “ porfesionalització” de la pilota.
El segle XX, ja és conegut per tots, ens va deixar grans pilotaris: Albert Arnau de Quart de Poblet, Juli Palau, Antoni Reig (Rovellet), Josep Sanvenancio, Alfred Hernando (Fredi) com no el mític Paco Cabanes (el Genovés) i tan i tan altres… Del Genovés parlarem altre dia més detingudament perquè va repesentar a Castalla en vàries ocasions dins del circuit Bancaixa.

Ara bé, després d’aquest recorregut pilotari, cal endinsar-se en el que a Castalla li pertoca. Ací com diuen els vells “s’ha jugat a la pilota des de sempre”, possiblement perquè era dels únics entreteniments que tenia la gent més jove i també de la gent major. Pràcticament es jugaven partides de llargues als diferents carrers de Castalla. Amb això cal recordar que al carrer Trinquete, prop de l’ermita, fa uns anys encara es podia observar al sòl la rajola del dau usada per a sacar.
Un vegada que es va construir l’antic trinquet, i s’impulsà al nostre poble les partides d’escala i corda. Al 1978, un inversor privat, observant l’estat ruïnós del antic trinquet, va decidir per voluntat pròpia construir un nou. En aquest mateix any s’acabà l’obra, i a partir d’aquells moments Castalla es va convertir en un punt important de la pilota. Allí van jugar els més prestigiosos pilotaris del moment, procedents dels diversos racons del País Valencià.


Ací teniu les fotos del procés de construcció del Nou Trinquet, crec que no tenen preu.











Per a concloure, m'agradaria dir que actualment la pilota en Castalla està en franca decadència. Per això aprofitaré l'ocasió per a donar un sincer aplaudiment al Club de Pilota Nou Trinquet de Castalla, per la gran tasca de recuperació d’aquest esport al nostre poble, ja que tots els caps de setmana un grapat de bons aficionats s’arrimen per a fer la seua partideta setmanal, així mantenen viva la flama d’aquest esport. Per últim destacar que en esta labor de recuperació, durant estos últims anys s’està animant a la gent més jove perquè s’acoste al trinquet a practicar i a aprendre el joc de la pilota, i així entrenar-los, ja que, qui sap? a lo millor el pròxim Genovés III és castellut!

Salutacions


Fonts: Club de pilota de Castalla

Hª Pilota

Federació de P.V.

Pilota Valenciana

Comentaris

Tonino ha dit…
molt interesant l´article. Açi a Alcoi s´ha restaurat el xicotet trinquet que hi havia, i van a construir-ne un de nou. A més, s´ha creat un clup de pilota, i es juga molt al raspall i a llargues.

salutacions castellut¡¡¡¡
:)
Anònim ha dit…
Jose! molt bon dia! i moltissimes gracies per aquest article! has posat coses que jo ni sabia... pero ja me les explicaras jeje, en nom del club donar-te les gracies per reviure i arrimar la historia de la pilota a tota la gent!!

una abraçada, i ja en farem un d'altre del trinquet vell
Anònim ha dit…
L'article sobre el nou trinquet és molt interessant i espere que contribuixca a mantenir encesa la flama de l'afició a la pilota valenciana entre la gent jove del poble. I ja posats a demanar, no estaria malament que algun dia es parle en este blog de l'antiu trinquet, el de l'Alegria, que va funcionar a ple rendiment durant la dècada dels anys 30 i durant tota la postguerra, i on vam disfrutar veient jugar a grans pilotaris del poble com Pepe Llanda, Tomba, Canela, Pana i alguns altres que ara no recorde. Un record a aquella època i als jugadors que la van fer possible no estaria gens malament.
Una abraçada i enhorabona pel blog, que tans bons records ens porta a la memòria.
m'agradat molt l'article.
també vull agraïr al club de pilota castellut la feina que fan per la flama del nostre esport, enhorabona!
Anònim ha dit…
Aixo ja esta pensat, es mes estem recopilant fotografies del trinquet Vell "alegria" pero al ser fotografies antigues cal buscar i recopilar amb molt de cuidao.
Anònim ha dit…
Perfecte l'article. Seguiu així!
J.C. ha dit…
M'alegre que vos agrade. En part també és de Salva perquè va ser el que em va deixar les fotos.

Salutacions

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS