"MARIA" LA CAMPANA DE L'ERMITA

Les campanes de Castalla, es troben recopilades dins del inventari de campanes realitzada per el gremi de campaners de la Catedral de València. Hui, tan sols parlarem de la campana Maria que es troba a l'ermita.




La campana es localitza a l'espadanya (coronament superior, per sobre de la teulada, de la façana o d'una qualsevol de les parets d'una església amb un o diversos buits on són col·locades les campanes ) té un diàmetre de 51 cm, i un pes de 77 kg. Aquesta es va crear a l'any 1550 d.c. amb una epigrafia que ens diu: T " + aue maria grasia plena dominus tecû " [mg] (la g invertida - boca per avall) / (Mare de Déu parada), (Sant Miquel) M (creu) MP " ihs mara " [mg] (signe abreviatura en la h de ihs). Per tant té una adscripció cultural al gòtic.

Segons el gremi, la truja de la campana és de ferro de Manclús (empresa fonedora), amb un motor de vol continu i un electromall. També afirmen que "la instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals".








Per últim l'estat de conservació és bo, encara que la batallera fou substituida per un anella atornillada. A més valoren que caldria incoar un expedient per a fer-la BIC, Bé d' Interés Cultural, (màxima categoria de protecció del patrimoni).

Actualment l'ús que se li dona és reduït, la voltejen quan la Verge de la Soledat ix de l'ermita, en concret a les festivitats de Setmana Santa i Festes de Moros i Cristians.


Font i més info: www.campaners.com

Comentaris

Tonino ha dit…
jose, molt interesant com sempre. Igual este cap de setmana em pase per Castalla i faig un xicotet reportage sobre el poble per al meu blog.

salutacions¡¡¡
Anònim ha dit…
Antigament crec que es feia servir per a avisar d'alguna emergència, com incendis i coses aixina.

Crec que en Castalla hauríem de recuperar sistemes com este o extendre la megafonia que n'hi havia per tot el poble per a avisar d'anuncis de l'ajuntament i de coses importants
El campaner de Castalla ha dit…
M'agrada molt veure el interes que teniu sobre les campanes, encara que antigament s'en tenia molt mes,ja que eren les que anunsiaven, com hui,tots els aconteiximents del poble.També dirvos que em dol en l'anima que poseu coses que no son reals.
Dieu:
-La campana apenes té us,voltega nomes en entrades i eixides de la Mare de Deu.
Dic:
-La campana s'utilitza com segles avanç, toca "El Angelus" tres vegades al día, a les 8h, a la 1h y a les 21h.
Voltega totes les solemnitats i festivitats Marianes, aixi com totes les vespres i per supost en el novenari, festes patronals, i com no, la vigilia Pascual.
Torne a dir que te tot el us de sempre.
L'emità de la Mare de Deu ha dit…
Campaner, campaner que se't han oblidat els tocs de tots els Diumenges per al rés de Sant Rosari amb el preceptiu volteig del segon toc. Tambe pense com tu, crec que abans de escriure ací que ho pot llegir tot el món, haurien de cercionarse de dir tota la veritat.Pareix que sutitsa pera algo mes que avisar de emergènsies o coses aixina, que diu l'anonim, com desde sempre a segut.

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS