LA CRIPTA DE L'ERMITA

Hui em centraré amb els "baixos" de l'ermita perquè m'agradaria fer un poc de crítica i reflexionar sobre el estat en que es troba, i així aportar sentit comú, al que jo considere una "barbaritat".




Per si la gent no ho coneix, baix de la nau principal de la contrucció, es troben vàries habitacions, a les quals s'accedeix per una escala. En una d'aquestes es troba un xicoteta capella destinada al Vellet de la Sang i en un altra habitació estan exposats els restes humanes com si fora una espècie de museu dels horrors(salvant les distàncies).



Respecte a la capella, és un lloc fresc, aïllat de sorolls i solitari, on els creients poden execir el seu culte a la figura del Vellet de la forma més personal i més tranquila. Per tant, s'ha de respetar i tolerar a tot aquell/a que baixa a resar, a pregar i a manifestar la seua actitud religiosa a la qual està convençuda.







El problema està en la habitació continua:
Ja fa anys, quan es va restaurar l'ermita i tot el centre històric de la zona, es van trobar esquelets de persones. Aquestes restes humanes les van organitzar en una especie d' urna gegant acristalada, en els pisos inferiors de l'ermita. I és ací on comença la barbaritat.



Com es possible que en els temps que vivim passen estes coses???
Quin sentit té, tenir -los exposats ahi de mala manera???
I si fora un avantpassat nostre, ens agradaria vore'l així???

Per això, des d'ací vull manifestar que esta no és forma de tractar als morts. Està clar que són osos i demés, però això no és motiu per ternir-los tots amontonats com si foren sacs d'algeps. Pense que estarien millor guardats en algún depòsit municipal, sempre i quan es faça correctament, es a dir, seguint el tracte que reben els difunts als jaciments arqueològics: Extrau-los amb suma cautela per a guardar les diferents parts en bosses, catalogar-los i analitzar-los per si proporcionen alguna informació i enmagatzemar-los en un lloc en condicions.









Tan poc hi ha cap problema en exposar-los com si es tractara d'un museu, encara que la idea no m'agrade massa perquè no són cap Tutankamon ni el senyor de Sipan (on destaca més el aixovar que porten que els ossos en si), soles són ossos de castelluts normals i corrents que van viure en un altra època.I per tant haurien de descansar en pau i no estar vigilitats davant la mirada dels visitants.
Però si volen fer-ho perquè hi ha recursos, llavors que ho facen seguint una sèrie de mesures com hi ha als museus.






Després de vore els videos i les fotos, que parlen per si mateix, no hi ha molt més que dir. Espere que aquestes paraules i imatges facen reflexionar a les autoritats competents i també als ciutadans, que la actual siutació de la cripta no és la més correcta. Per favor un poc de respete.

Només pretenc millorar el nostre patrimoni, per això s'han de dir les coses bones però també les NO bones, i esta és una d'elles.

Salutacions

Comentaris

Sole ha dit…
que fort. no sabia res de l'existència d'eixa cripta.

totalment d'acord amb tu. hi ha millors maneres, i més respectuoses de tractar les restes d'aquestes persones.
Anònim ha dit…
totalment d'acord amb tu jose, pareix un magatzem de materials de construcció, sacs d'algeps, blocs i puntals... les coses que es podrien fer en aquest poble amb tot el patrimoni que tenim! i eixos restos, quan es van descobrir, no hagueren pogut ser una mica estudiats? datacions cronològiques, on estaven situats, algun indici d'aixovar o procediment de soterrament... no se, alguna cosa, d'aquesta manera en la que estan sols són ossos i au.
sautacions

david

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS