PER QUÈ NO RECUPERAR ELS NINOTS DE MITJAN QUARESMA???

Què eren els Ninots de mitjan quaresma???
Aquestos Ninots representaven figures humanes i estaven realitzats amb fusta, draps i roba vella, palla, paper... en definitiva el primer que trobaven a casa i que no gastaven.
Els Ninots representaven una forma de crítica davant un esdeveniment o fet puntual en el poble, o inclòs de quasevol altre lloc. A més sempre anaven acompanyats d' una espècie de comentari satíric, sarcàstic i humorístic, com els que trobem als blogs actuals(guardant les distàncies, clar).

La tradició ens parla que aquestos Ninots es penjaven dels balcons i finestres de les cases, en el període de mitjan Quaresma, com un element d'expressió personal o opinió col·lectiva.

Ja fa uns anys va haver intent de recuperació per part del Centre Cultural Castellut, però va acabar novament perdent-se. En l'actualitat, poca gent sap que van existir aquestos tipus d'actes, per això volia refrescar als majors i donar a conèixer als joves, el paper que van desenvolupar aquestos ninots a Castalla.

Per a concloure m'agradaria destacar que a pesar que a Castalla s'perdut aquesta tradició, en Agost, poble veí, encara es manten. L'ajuntament d'Agost convoca cada any un concurs, i otorga un premi al millor Ninot. També a Concentaina existeix, segons el video de Rubén d'Alcoi:


Em pregunte jo, es podria fer ací també???




Comentaris

Pau ha dit…
Xe, allí també feieu ninots?? Ei, recupereu-los! És bonic fer-los i sempre pots aprofitar per a pegar canya. El que passa és que a Agost els fem a terra. L'Ajuntament organitza un premi de cartell, un de millor vella, i un altre de millor vella infantil. A més, El dia de la vella és festa local.
Salutacions castelluts!!
J.C. ha dit…
Hola Pau, si és una llàstima que es perden estos Ninots... Jo no vaig arribar a coneix'ls... A vore quan els poseu ahi a Agost em convides un dia, almenys podré tenir una aproximació de com es vivia esta festa....

Si, estaria bé, tornar a recuperar-los... intentarem manisfestar-ho i plantejar-ho al ajuntament de Castalla, a vore si es pot fer alguna cosa al respecte, perquè pareix que estem oblidat-nos de la nostra cultura castelluda....

Ens veem i sort en la lluita del festival de rock a Agost...
Rubén Bodewig ha dit…
Eiii!! cuando he visto la entrada iba a recomendarte este artículo de Pau!! qué casualidad!!

http://www.alicantevivo.org/2008/02/el-dia-de-la-vella.html

a ver si conseguís recuperar esta tradición. En las hogueras de Alicante se han recuperado els Ninots de Carrer, hechos artesanalmente, y cada vez tienen más gracia y son más chulos
Negre ha dit…
Em mola el teu blog! José pareix que a Cocentaina eixa tradició no s'ha perdut:
http://es.youtube.com/watch?v=NCc-emHXVj0

És molta coincidència que l'historior que ix al vídeo va ser el meu professor d'història de segon de batxillerat xDDDDDDDDDDDD
Anònim ha dit…
Els ninots es van intentar recuperar, quan es van recuperar les carnestoltes, farà uns 10 o 12 anys.
Ho vam organitzar, amb el concejal de festes (d'aquell temps) al tanto de tot.
Vam estar temps treballant, escrivint les critiques, omplin la roba dels ninots amb periodics...
Els vam penjar, pero al mati següent ja no estaven, segons ens van dir despres estaven en una habitació de l'ajuntament. L'unic que no van llevar va ser el que vam posar dins de l'institut, que a la conserge casi li agarra un mal, ja que es pensava que un alumne s'havia penjat.
La cosa es, que asi depen a qui critiques, et deixen recuperar les tradicions o no.
Saluts
Pau ha dit…
Xe, J.C. el d 10 març és el Dia de la Vella enguany. Animeu-vos i recupereu-ho. Només cal que tu i un grup de gent feu unes velles i les poseu. La gent segur que s'estranya, però potser que amb el temps vaja consolidant-se. I sobre a qui criticar...a Castalla teniu a ca "artista" en l'Ajuntament que vos faltaran ninots per a tots!!

Salutacions!!

Entrades populars d'aquest blog

JORNADES DE PORTES OBERTES EL PUIG 2011

PARAULES VALENCIANES

ELS NICOLAUETS